Linkblog

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HÔSZIVATTYÚS FÛTÉS-HÛTÉS

2008.08.19. 09:27 prof. dr. NYERS JÓZSEF

 


     A hôszivattyú az egy hûtôgép amely mûszakilag úgy van kialakítva , hogy bármely fluidtól (gáz , gôz, folyadék...) képes elvonni annak hôenergiáját és átadni egy melegebb folyadéknak vagy gáznak közben bizonyos mennyiségû villanyáromot használ fel .

     A Pannon síkságra kifejlesztett és az ACE-IMPORT KFT. – mint Magyagroszági forgalmazó - által kivitelezett hôszivattyús fûtô-hûtô rendszer a következô képpen írható le . Egy kb. 20-40m mély fúrott kútból egy vízszivattyú a 14[°C] vizet átnyomja a hôszivattyún . A hôszivattyú elvonja a 14[°C] víztôl a hôenergiát ezáltal a víz lehül kb. 10[°C] majd belesajtolódik egy nyelôkútba . Bizonyos mennyiségû villanyáram felhasználásával a hôszivattyú a víztôl elvont hôenergiát átadja a fûtôkörben áramló meleg fûtôvíznek . A fûtôvizet keringetôszivattyú szállítja a fûtôtestekbe . Ajánlatos , hogy a fûtôtestek felülete minél nagyobb legyen mert ezáltal a fûtôvíz hômérséklete mindössze 30-40[°C] lesz , emiatt a hôszivattyú kevesebb áramot használ , gazdaságosabban mûködik .

     Nagy fûtôfelület elérhetô tôbb radiátorborda beépítésével , vagy padlófûtés alkalmazásával , esetleg a kettô együttes használatával is .

     Rendkivül nagy elônyökkel rendelkezik a fent leírt fûtô-hûtô redszer , télen fûti , nyáron hûti az épületet , mindössze csak fel kell cserélni a meleg és hideg vízkört . Nagyon gazdaságosan üzemel , 70-75 % -kát a fûtésre használt hôenergiának a földbôl nyeri és mindössze 30-25 %-kát pótolja villamos áram felhasznalásaval , ami azt jelenti , hogy 1 kWh villamos enrgiából 4 kWh hôt nyerünk . Teljesen önmûködôen üzemel és élettartama hosszú 30-40 év .

     Alkalmazási terület rendkivül széleskörû , fûthetô és hûthetô vele családi ház , bármilyen épület , hûtôház , fóliasátor , úszómedence , az iparban bármilyen folyadék .

     A beruházási költségek az elsô pillanatra valamennyivel magasabbnak tünnek mint gáz és egyébb fûtôrendszer esetében , de ha figyelembe veszük , hogy egyúttal az egész ház hûtése is megoldódott , és egy nyári locsolásra alkalmas kúttal is rendelkezünk , valamint nem szükséges kéményt és külön kazánházat kialakítani , akkor összeségében ez a Pannon rendszer talán még olcsóbb is a többinél.

     Az adatok hiteleségének alátámasztása és ellenôrizhetôsége végett meg kell említei , hogy Szabadkán már tíz éve kifogástalanul mûködô rendszerek léteznek és ennek alapján a következô mért adatokat lehet közéadni . Egy családi házban amely hôszigetelt és padlófûtés van beépítve a tavalyi tél folyamán a Pannon fûtôrendszer 4500 kWh villamos energiát használt el 120m² fûtésére . A helységekben 21[°C] körüli hômérséklet volt éjjel-nappal . A fûtési szezon szepember végétôl május elejéig tartott , de a 30m² garázsban is 10-15[°C] között volt a hômérséklet .

 

     prof. dr. NYERS JÓZSEF

     a szabadkai mûszaki fôiskola tanszékvezetô tanára

 

 

 

komment

süti beállítások módosítása